onsdag 23. januar 2013

Gårdshundseminar

Helga 19-20 januar var vi i Lillehammer på gårdshundseminar. Vi bodde på et veldig greit hotellrom. Skal ikke klage, og vi koste oss masse denne helga.

Vi reiste oppover lørdagen morgen, og fikk med med oss frokosten på hotellet.Passet bare helt perfekt :)

Lørdagens tema var grunnleggende genetikk og avl. Denne biten var det Irene Berglund som stod for. Hun er  utdannet husdyragronom i Sverige, og har jobbet innenfor flere avdelinger i den svenske kennelklubben.

Temaene hun tok opp var :

- Hetero og homozygote gener.
- Polygen
- Populasjon
-Genpool
- Flaskehals
- Avelsbase
-"Assortative mating, som var det samme som å parre likt med likt.
- Seleksjon
-Prioriteringer
- Matadoravel
- Innavel - Linjeavl.
- Nedgang i den genetiske variasjonen.

- Innavel hos , foreldrene, kullet,individenes og rasens innavelsgrad. Snakket samtidig om økningen i innavlen innenfor rasen.

Hun tok også opp å avle på unge individer. Mange sykdommer kan dukke opp når hunden blir eldre, og om hunden er ung når den settes i avel, kan disse sykdommene spres videre uten en er klar over det.

Målet med hundeavl bør være å å avle frem en frisk, funksjonell,rasetypisk og en vakkerhund.

En funksjonell frisk hund har en rasetypisk konstruksjon og mentalitet. Den kan også leve et langt og lykkelig liv. Og den skal være til glede for seg selv, eieren og samfunnet.

For å være til glede for seg selv skal hundene kunne utføre sine naturlige oppgaver. Ikke vise noen overdrevne redsler eller aggresjoner. Den er frisk og kan gjøre det den er avlet til.

Irene sin røde tråd gjennom forelesningen var å beholde det genetiske mangfoldet.

Etter foredraget var det tid for middag, og dessert :) Maten var kjempe god. Senere på kvelden , gikk vi en liten snartur i nærområdet med noen andre som også var på seminaret.

Søndagen var det Bengt Åke Bogren som skulle holde foredrag om gårdshunden sin bakgrunn og historie.
Han begynte med å presentere seg selv, og hva han hadde gjort frem til i dag. Han har hatt flere type hunder før han endte opp som gårdshund oppdretter, og samt dommer for flere forskjellige raser.

Litt kort om gårdshundens historie:

Gårdshunden er en gammel hunderase som fantes på gårder i Sverige og Danmark. Nøyaktig hvor gammel den er uvisst, men det spekuleres i at rasen fantes allerede på 1400 -tallet.  Rasen fikk navnet sitt først i 1987. Litt usikkert hvilket opphav gårdshunden stammer fra, men sannsynlig så opphavet sitt i pinscherrasene og noe i de britiske hvite jaktterrierne. Rasen ble plassert i gruppe 2, som er pinscher - shcnauzertypene , molosser og sennenhunden.

Helhetsinntrykket av rasen skal være :
- Liten
- Kompakt
- Svakt rektangulær
- Utvikles sent.

I tillegg til gårdshunden historie, tok han for seg rasestandarden og hvordan den kan tolkes. Hvordan han måler vinkler både frem og bak. Hva slags proporsjoner som var ønskelig, og hva det har å si for hunden.
Veldig nyttig og interessant , og ga en mer forståelse av hvordan dommeren bedømmer hundene. Litt enklere å vurdere sin egen hund mot rasestandarden også.

Helt på slutten av forelesingen skulle vi leke dommer, og bedømme hundene, utifra hva vi har lært. Vi ble delt inn grupper og all gruppene hadde hver sin hund. Veldig morsomt og lærerikt.
Henny var med som forsøkshund, og hun oppførte seg veldig bra. Ikke det beste hun vet å stå på bord slik, men det gikk veldig greit.

Bengt Åke ga sin vurdering av hunden helt på slutten. Og konklusjonen hans var vel at Henny er veldig ung enda ;) Litt for nett, litt for søt ;) Men han mente hun kunne ha potensiale. Hun må legge seg ut mer og blir litt mindre elegant. Han skal dømme rasetreffet i august, så det blir spennende å høre hva han sier da :)

Dette har vært en veldig begivenhetsrik helg. Lært masse, og fått nye tanker rundt temaene.  Dette må vi gjøre mer av :)

Legger ved noen bilder av Henny som la sin elsk på gårdshunden Milo :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar